Wat is het EGR - systeem en hoe EGR klep reinigen zonder demontage

EGR staat voor Exhaust Gas Recirculation: recycling van uitlaatgassen. EGR-kleppen zorgen ervoor dat een deel van de uitlaatgassen (5 tot 15%) van de motor terugstroomt in het verbrandingsproces. Dit zorgt ervoor dat de brandstof volledig verbrandt en dat er minder schadelijke gassen, zoals stikstofoxiden, worden geproduceerd. Een EGR-klep werkt heel simpel door op het juiste moment te openen of te sluiten. Sommige auto's hebben een elektronische EGR-klep, andere een mechanische (pneumatische).

Een vervuilde EGR-klep
De EGR-klep laat dus uitlaatgassen terugstromen naar de verbrandingskamer en doet dit op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid. Zo blijft de verbrandingstemperatuur in de motor lager, wat op zijn beurt het ontstaan van Nox-gassen (stikstofoxiden) tegengaat. Stikstofoxidensen zijn slecht voor het milieu en voor onze gezondheid. De afzettingen en grote hitte waarbij ze ontstaan, kunnen daarnaast de motor ernstig beschadigen.
Een niet opgemerkte, vervuilde EGR-klep kan een kloppende motor (ongecontroleerde ontbranding) veroorzaken. En kan uiteindelijk de interne onderdelen van de motor vernielen, waardoor revisie of vervanging nodig is. En al deze ellende ontstaat door een klein onderdeeltje dat u heel eenvoudig kunt schoonmaken of vervangen.

Wat zijn de symptomen van een probleem met de EGR?
Er zijn eigenlijk twee soorten kapotte EGR-kleppen, elk met zijn eigen symptomen. Een EGR- klep kan op twee manieren verkeerd functioneren: hij kan de hele tijd open staan of de hele tijd dicht staan. Als de klep open blijft staan, merkt u dat aan slechte prestaties, onregelmatig stationair draaien en slechte acceleratie. Staat de klep steeds dicht, dan ruikt u brandstof, klopt de motor en is het brandstofverbruik hoog. In beide gevallen moet het controlelampje ‘Engine Management' op uw dashboard u laten zien dat er iets mis is. De klep moet ongeveer elke 30.000 km worden schoongemaakt. Het is dus een goed idee om dit op de checklist te zetten voor de jaarlijkse controle van uw auto.

Wat merkt u als de EGR-klep open blijft staan?
• onregelmatig stationair draaien en soms afslaan
• hoger brandstofverbruik
• minder vermogen, vooral bij vol gas
• inhouden bij accelereren
• heel veel rook
• controlelampje ‘Engine Management’ brandt op het dashboard

De EGR-klep schoonmaken met TORALIN®
1. De vervuilde EGR-klep schoonmaken zonder demontage
TORALIN® biedt een speciale, innovatieve methode om een vervuilde EGR-klep te reinigen zonder demontage. Met de EGR-Kleppenreiniger van TORALIN® kunt u de EGR-klep op professionele wijze schoonmaken. Met de TORALIN® EGR Cleaning Tool injecteert u de krachtige TORALIN® EGR System Cleaner (Part: 92017/95857) in het circuit. Deze reiniger lost snel afzettingen op en voorkomt de problemen die ontstaan door een vervuilde EGR-klep. Door onze TORALIN® Fuel Injector Cleaner toe te voegen, reinigt u ook de pomp en injectoren en geeft u uw auto en volledig diesel-servicebeurt.
Het schoonmaken van de EGR-klep is een kleine moeite die veel problemen voorkomt en de levensduur van de motor verlengt. Het is ook noodzakelijk om de EGR-klep in goede conditie te houden om door de jaarlijkse APK te komen.

2. De vervuilde EGR-klep reinigen met demontage
Gebruik de EGR Valve Cleaner, ( items nr. TR1149 ) en volg onderstaande instructies.
Instructies: verwijder de klep uit het systeem, leg hem in een bak, bescherm de elektrische contacten ergens mee en houdt ze uit de buurt van water.
Verspreid een ruime hoeveelheid schuim over het te reinigen oppervlak en laat het een paar minuten intrekken. Herhaal dit bij erg hardnekkige aanslag. Is de aanslag verwijderd, dan gaat u door met het spoelen van de klep. Let erop dat u de elektrische contacten hierbij droog houdt. Maak de klep na het spoelen grondig droog. Gebruik hierbij indien nodig perslucht. Plaats de klep zorgvuldig terug in het systeem.

Copyright ©2023 TORALIN, Inc. All rights reserved.