E10: goed voor het klimaat, minder goed voor uw auto?

In Nederland en veel andere Europese landen heet Euro 95/98-benzine tegenwoordig E5/E10-benzine. 5 en 10 staat voor de hoeveelheid bio-ethanol in de brandstof. E10 is benzine met maximaal 10% bio-ethanol. E5 is duurder en bevat maximaal 5% bio-ethanol. Bio-ethanol is gemaakt uit suiker, mais of tarwe en geeft minder Co2-uitstoot. E10 is dus beter voor het klimaat, maar helaas minder goed voor sommige auto’s.
Vooral oldtimers en motoren die weinig worden gebruikt, ondervinden problemen door het gebruik van E10, maar ook sommige modernere auto’s hebben er problemen mee. Hoe komt dat?

1. Hoger verbruik
Allereerst levert bio-ethanol minder energie dan fossiele brandstof. Dus hoe hoger het percentage bio-ethanol, hoe hoger uw brandstofverbruik.

2. Tast onderdelen aan
Ethanol is agressiever dan benzine. Het kan sommige rubbersoorten, polyester, fiberglas en aluminiumlegeringen aantasten die in veel (oudere) brandstofsystemen worden gebruikt.

3. Vervuilt
Ethanol trekt water aan. Dat verlaagt het octaangetal, zorgt voor vervuiling, en de vorming van gom in het brandstofsysteem. Met als gevolg onder andere vervuilde sproeiers en injectoren, verkleefde vlotternaalden en lekkende carburateurs.

4. Minder lang houdbaar
Ten slotte is E10-brandstof veel minder lang houdbaar dan bijvoorbeeld E5-benzine. E5 is 6 maanden houdbaar, E10 slechts 3. De kwaliteit gaat al snel achteruit (al na 3 weken!). Op den duur wordt het een drabbige substantie die motoronderdelen verstopt en zorgt voor motorproblemen, zoals slecht starten, haperen en schokken en onregelmatig stationair draaien.

Bescherm uw auto
Een van de manieren om uw auto te beschermen tegen deze nadelen is de toevoeging van TORALIN E10 Brandstofbescherming voor elke tankbeurt. Dit bestrijdt de nadelige effecten van ethanol in brandstof. Het verlaagt uw brandstofverbruik, voorkomt aantasting van onderdelen van het brandstofsysteem en beschermt ze tegen vervuiling en verlengt de levensduur van de brandstof.

 

Copyright ©2023 TORALIN, Inc. All rights reserved.